Egy ilyen kis apró állat tartása sok örömet okozhat a gazdájának, ezért könnyen felébredhet bennünk a vágy a tenyésztés iránt is.

Magyarországon jelenleg rengeteg tenyésztő van, ezek főként hobbi tenyészetek 10-30 tenyészpárral. A megfelelő tenyésztéshez sok ketrecre, berendezésre, megfelelő minőségű takarmányra, takarmánykiegészítőre valamint rengeteg időre van szükség az állatok helyeinek tisztán tartása során.

Rengeteg kockázati tényező merülhet fel a behurcolt járványok, betegségek során. Melyeknek orvoslása bizony nem kevés pénzébe kerül a jó tenyésztőnek. Ezért és a tenyésztés során felmerülő lelki sebek ( halott, genetikailag sérült kölyök) miatt én mindenkit lebeszélnék a tenyésztésről.

Ezért ha már mindenképpen kicsiket szeretnénk korlátozzuk magunkat 1-2 nőstény tartására. Így behozhatjuk az etetéssel, almozással stb. kapcsolatos kiadásainkat, bár a tenyésztéssel MINDIG AZ ÁLLATRA és soha ne a pénzre gondoljunk.

Ha ezt sikerül elfogadnunk, akkor a legnagyobb eredményt a sikerélmény jelenti majd: az egészséges kis állatok megszületése és növekedése.

Nekem személy szerint mindig külön örömet jelent ha látom a kis hörcsögök egészséges növekedését, fejlődését.

Ha gyermekkel osszuk meg ezeket az élményéket, felébresztjük bennük az érdeklődést a csodálatos természet iránt, miközben olyan értékekkel ismerkedhetnek meg, amelyek jellembeli tulajdonságaikat is nemesítik.

Mielőtt tényleges tenyésztésbe kezdenénk gondoljuk át, hogy hol fogjuk az utódokat elhelyezni, illetve kinek fogjuk őket tovább adni. Ezért tehát először kérdezzük meg az ismerőseinket vagy barátainkat.

Csak ha ezek a kérdések megoldottak, akkor gondoljunk a tenyésztésre. A szabadságot vagy üdülési tervet össze kell hangolni az ellés idejével. A hörcsöganyák vemhesen és szoptatás közben nehezen viselik a zavarást. A hirtelen változások az utódok számára mindig veszélyesek.

A szaporító ketrec mindig legyen nagyobb, mint az egyes állatok tartására alkalmas ketrec. A növekvő állatok nagyon sok helyet igényelnek mivel nappal is aktívak.

Ezért a ketrec mérete ne legyen kisebb mint 30×60 cm és legalább 30 cm magas legyen.

IVARI KÜLÖNBSÉGEK

A megállapítás bizony nem egyszerű de megtanulható. A végbélnyílás és a génitaliák közötti távolság a hím állatokon lényegesen nagyobb, mint a nőstényeken. Ezen kívül a test felépítésük is eltér. A hímek karcsúbbak a nőstények kicsit gömbölyűbbek szélesebb a csípőjük.

TENYÉSZTÉS

A tenyésztéshez természetesen csak egészséges és eleven mozgású állatot válaszunk ki. A tenyésztésen értelemszerűen nem állataink létszámának növelését, az egyszerű szaporítást, hanem az öröklődés törvényszerűségeinek felhasználásával végzett tudatos tenyésztést értjük. Sajnos a hörcsögtenyésztők még nem tömörültek tenyész-egyesületbe vagy szövetségbe így még nem állítottak fel világosan és pontosan megfogalmazott tenyéssz körülményeket és irány elveket. A tenyésztés folyamán a tényészkontrollt, ellenőrzést nagyon pontosan és lelkiismeretesen kell végezni, hogy a szülők minden lényeges tulajdonságát az utódokban megőrizhessük. Ezért a tenyésztési napló vagy törzskönyv vezetését az említett okok miatt ne hanyagoljuk el.

PÁRZÁS

A tenyésztéshez minimum 10 de inkább 12 hetes hörcsögöket válaszunk ki. Bár az ivarérettség már 6 hetes korban bekövetkezhet a tenyésztésben a testi fejlettség mellet a pszichológiailag érett hörcsögtől várhatunk egészséges utódokat. A nőstény heghatározott illatanyagok kibocsátásával jelzi termékenységét, az ilyen illatbeszéd által ismeri fel a kan, hogy partnere mikor kész a párosodásra. A tenyészpárt érdemes összeszoktatni, egymás illatának megismerése céljából mielőtt összetesszük őket. Ehhez használhatunk egy átalakított futókereket.

Vagy egy ketté osztott ketrecet.

Majd ezek után összeengedhetjük őket de csak folyamatos felügyelet mellett. Egyes egyedéknél az összeszoktatás nem sikerül, így őket egy nagyobb helyen engedjük össze.

Mivel a nőstény általában 4 naponta tüzel, az összeengedést minimum 5 napig végezzük. Ha sikerült a párzás annak egyértelmű jele lesz a nőstény elutasító magatartása. Ilyenkor azonnal válaszuk szét őket. Az udvarlás során a hím óvatosan az orrával és a nyelvével tapogatva, nyalogatva járja körül a nőstény fejét, tisztítja füleit és állandó kapcsolatot keresve szimatolja partnere orrát. Ettől a nőstény is izgalomba jön és remegő orral keresi a másik testén az illatjeleket. A nőstény olykor megszakítja ezt a játékot, elfut, és kicsit távolabb a hátára fekszik ebben a megadási pózban várja a hím közeledését. Ebben a párosodási játékban a nőstény is nagy érdeklődést mutat a hím iránt. A párzás nagyon gyorsan végbemegy, és az egész rítus, az udvarlás kezdetétől a párzás befejezéséig többször is megismétlődhet. A hörcsögök viszonylag rövid élete miatt egy-egy nőstényt nem tarthatunk túl sokáig tenyésztésben. Mintegy 2,5-3 hónapos korban lehet megkezdeni a tenyésztést és általában 12-15 hónapos korban szűnik meg a szaporodóképesség. Természetesen ez egyedenként és nemenként is változhat. A hímek valamivel tovább képesek eredményesen fedezni.

VEMHESSÉG, ELLÉS

A vemhességet legtöbbször a nőstény kerületnövekedéséből, az elhízásból, elnehezedésből ismerjük föl. Az aranyhörcsög esetében 15-18 napig tart a törpehörcsögöknél 18-22 nap a várható vemhességi idő. A várható ellés előtt néhány nappal az anyaállat viselkedése jelentősen megváltozik. Szorgalmasan túr, tesz-vesz és rendezkedik az alvóodúban és az egész hörcsöglakásban. Gyűjt, hordja és beépíti a fészekanyagot. Éppen ezért ebben az időszakban gondoskodnunk kell új, friss fészekanyagról. Szénából, forgácsból és un. hörcsögágyból, papírból vagy bármilyen puha agyagból valódi hörcsögvárat fészket épít, hogy a gyerekszoba meleg, puha és kipárnázott legyen. Játékra és szaladgálásra most nem jut idő, és nem is tűr el semmiféle zavarást a nagy munkában. Ugyanez érvényes az ellés utáni 14 napra is. A vemhességi idő alatt nagyon fontos, hogy mindig kielégítő mennyiségben álljon lédús takarmány a rendelkezésére. A fehérjékben és ásványi anyagokban gazdag takarmányozás most fontosabb mint bármikor. Jó tapasztalatokról számolt be néhány tenyésztő arról ha naponta egy kevés meleg tejjel kínálták az állatot, amit az szívesen fogyasztott. De meg lehet kínálni egy kis tejbe áztatott zab pehellyel is. Naponta 1-1 teáskanál teljesen elegendő. Az ellést egyáltalán nem valószínű hogy meglátjuk, hacsak nem segít ehhez valamilyen véletlen esemény. Általában minden teljesen nyugodtan és probléma mentesen folyik le az anya biztos rejtekében. Az eredményes ellésről csak a fiatal állatok rendkívül magas, füttyszerű hangjai árulkodnak.

A KICSIK FEJLŐDÉSE

A nagyon rövid vemhesség után a kicsik csupaszon és vakon jönnek a világra. Az alom nagysága általában 4 és 8 között változik. A 1,5-2,5 gramm tömegű újszülöttek megjelenéséről. Szerkesztés alatt. Az általam képviselt főbb szempontokat itt írtam össze: -Ezek egyike a tiszta vérvonal őrzés: nem rakok több almot össze még egy videó kedvéért se.Így semmilyen kavarodás nem lehet a kölykök között. Természetesen mindig ellenőrzöm a szülők felmenőit a lehető legtöbb generáción keresztül. -A pihenő időket szigorú betartom.Soha nem pároztatok 3 hónapos kor előtt. minden szülés után az anya legalább 3 hetet pihen mielőtt újra hímhez kerül. -Minden nálam született kölyök hiteles származási lapot kap a felmenőkről. -Minden kisállatom tiszta, megfelelő méretű élettérben lakik saját futókerékkel és etetővel, itatóval, természetesen a legjobb minőségű takarmányt kapják, amiből mindig 4 féle van készleten. Természetesen naponta kapnak zöldséget és gyümölcsöt.