Színek: A dzsungáriai törpehörcsögnek többféle színárnyalata van. A legelterjedtebb a vadas (sötétbarna/szürke) illetve a pearl (fehér/szürke) szín, de létezik az ún. kék (valójában halványszürke) és a „winter-white” színárnyalat is. Ezeken kívül Campbell-hörcsögök kereszteződéséből különleges színű hörcsögöket tenyésztettek ki.

Néhány alap fogalom:

Fenotípus: Az egyed külső megjelenési formáját jelenti (szőr szín és minőség, mintázat, szemszín, fül szín, stb.).

Genotípus: Egy sejt, vagy szervezet genetikai információinak összessége. Ránézésre csak az egy egyed fenotípusát, a külső tulajdonságait láthatjuk. A genotípust csak a felmenők vagy a leszármazottak, esetleg a testvérek ismeretében határozhatók meg.

ALAP SZÍNEK:

Fenotípus: VADAS:

Genotípus: AA

Ez a természe tben is megtalálható alapszín. Szürkés barna hát, fehér hassal és három boltívvel az oldalán, a szemek feketék. A háti csík fekete, és a három ív gyakran sötét barna színnel határolt. Minden Dzsungáriai törpehörcsögnek van egy háti csíkja, ami végig fut a hát ívén fejtől a farokig. A fej és a nyaki részen a hát csík vastagabb. Ez a szín a Dzsungáriai törpehörcsög természetes színe, ezért is nevezik VADAS-nak. Ez a szín öröklődik a leggyakrabban. Az A jelentése aguti. Egy vadas hordozhat más színt. Amit hordoz azok recesszív színnek, amit pedig látunk, az a domináns szín. Ezért egy vadas nem örökíthet más színt, csak ha hordozza is azt. Dominánsan öröklődik a szín. Winter white vadas: Színei nyáron a vadaséval egyeznek, télre elhalványodnak. Ekkor a csíkok is kevéssé, vagy semennyire sem láthatók. Ennek oka a Wh domináns módosító gén.

Fenotípus: KÉK / ZAFÍR

Genotípus: dd

A vadas hígított változata. Bézs alapon hamu szürke csík fut végig a háton és két oldalon a boltíveken a szemük fekete. Ez a szín volt az első mutáció a Dzsungáriai törpehörcsög történelmében. 1988 -ban tenyésztette ki először a brit Hazel Williams. Recesszív spontán mutáció. Ezt a szín zafírnak is nevezik. Ez a szín a Campbell hörcsögnél is jelen van, ott ez az úgynevezett Opal. Genetikailag, ez ugyanaz a mutáció. Opal mutációt 1992-ben a Queen University laboratóriumban véletlenül hozta létre Katherine E. Wynne-Edwards. Így szerencsére ez a mutáció jól dokumentált volt, így később egyértelmű vált, hogy itt egy spontán mutáció történt. Recesszíven öröklődik a szín Winter white kék: Színei nyáron a kékével egyeznek. Télre ez is kivilágosodik.

Fenotípus: GYÖNGY / PEARL:

Ggenotípus: Pepe

Igazából ez nem egy szín mutáció, hanem egy minta, ezért a Mintázatok résznél részletezem. Fehér alapon szürke háti csíkjuk van. A szín intenzitása minden egyednél más és más. Kölyök korban sötétebb felnőtt korban kifakulnak. Némelyik teljesen fehér lesz. Hasuk fehér, szemük fekete. Számos kombinációja van, mivel könnyen kombinálható más színekkel. Az alap szín marad fehér, de a fej színe, a háti csíkja is módosul vagy megváltozik. A pearl egy domináns mutáció.

Fenotípus: PEARL KÉK

Genotípus: ddPepe

A leggyakoribb kombináció párosul Pearl kék. Így egy gyöngyház színű világosszürke hát csikkal rendelkező állatot kapunk A fejnél és afenéknél látszik némi kékes beütés. Szeme fekete, hasa fehér. Nehéz megkülönböztetni a sima Pearltől. Csak árnyalataiban van különbség.

Fenotípus: PEARL MANDARIN

Genotípus: mama pepe

Ez a pearl egy újabb kombinációja. Így fehér alapon sárga csikós hörcsögöt kapunk A csík árnyalata a mandarin és a barna között van, hasa fehér, szeme fekete, mindkét gén letális. Ha egyesítik a mandarint és egy Pearlt, akkor kapsz egy fehér törpe hörcsögöt narancssárga háti csíkkal és egy narancs árnyalatú a fejjel és hátsóval. Általában ez a narancs nem elszíneződött.

Fenotípus: PEARL CAMEL

Genotípus: ddMamaPepe

Szintén a pearl és a camel keresztezésével jön létre Alap színűk fehér háti csíkjuk camel színű. Hasa fehér, a szemük fekete. A fej és a hátsó rész krémszínű.

Fenotípus: NARANCS/ SÁRGA VADAS

Genotípus: pp

Stabil szín, de nagyon nehéz kitenyészteni Nemzetközileg Argente-nak nevezik, Angliában Orange, a távol-keleten pedig pudingnak. A 90-es években vált népszerűvé. Sárgásbarna alapon szépia vagy ezüstcsíkozású. Mindkét szín elfogadott bár egyes tenyésztők a szépiát részesítik előnyben A hasuk fehér szeműk piros vagy rózsaszín a pp gén is hígít az alapszínen így jön létre ez a vörösessárga árnyalat ez nem spontán mutáció. Cambellek segítségével tenyésztették ki. Szintén kombinálható a Pearl-lel. Így egy világos barna csíkos piros szemű állatot kapunk a génkódja pedig pp Pepe lesz. Recesszíven öröklődik.

Fenotípus: MANDARIN

Genetika kód: Mama

A hát alapszíne sárgás, csíkozása világosbarna. Szemei feketék. Általában 5-6 hetesen színváltozáson mennek keresztül. Amikor megszületnek, teljesen narancssárgák, majd ahogy nőnek, úgy fakul ki a színűk. A mandarin színnek elég sok színárnyalata van. A mandarin-mandarin párosítás szintén egy letális párosítás. A mandarin hörcsögök hajlamosak a cukorbetegségre. Domináns gén.

Fenotípus: CAMEL

Genetikai kódja: ddMama

A mandarin és a kék kombinációjából jött létre. Világosabb árnyalatú, mint a mandarin. A gerinc csíkja inkább barna, kevésbé látható.

HIBRIDEK:

MINTÁK: Folyamatban…