Dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus

Fajta besorolás: Az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjához tartozó rágcsálófaj.

Küllem: Testmérete 6-11 cm, súlya 25-60 g gramm. De manapság már a 85 grammot is elérik a hobbi tartóknál. Mérete fele az ismertebb szíriai aranyhörcsögének.

Bundájuk sűrű, hátuk szürke, közepén fekete csíkkal. Hasuk fehér, farkuk rövid. Télen kivilágosodhatnak, néha egészen fehérré válhatnak. Fekete szemük aránylag nagy.

Viselkedés:

A természetben:

Szeretik a magányos életmódot.

Barlangjukat 1 méterre a föld alá ássák. Kedvenc talajtípusuk az agyagos löszös; ezek a legjobb gabonaföldek. Otthonuk több kamrából áll, amiket számos kijárat köt össze a külvilággal. Van köztük hálókamra és illemhely is, de a legtöbb tápanyagraktárként szolgál. A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan éjszakai állatok. Szállásukat szürkületkor hagyják el.

Főként növényi táplálékkal él; egyaránt fogyaszt gyökereket, leveleket és magvakat. Ezen kívül rovarokkal is táplálkoznak. Táplálékukat mellső lábaikat kézként használva tömik rugalmas pofazacskójukba. A szűkösebb időkre felhalmozzák az eleséget; ezen élik túl a telet. Télen melegen és puhán bélelt vackukban, készleteik mellett pihennek, alusszák téli álmukat. Ezalatt testhőmérsékletük kevéssel fagypont fölé süllyed. Mihelyt megérzik a tavaszt, felébrednek.

Hobbi állatként: Tartható terráriumban és ketrecben is; ennek mérete legalább 50×30 cm alapterületű legyen. Számukra a 20-25 °C ideális. Télen se legyen hidegebb 15 °C-nál. Ne érje őket huzat, vagy közvetlenül tűző napfény.

Éjszakai életmódja miatt ne tegyük hálószobába! Egyedül tartsuk, fajtársaival nem jön ki. A terráriumot rendezzük be úgy, hogy a hörcsög ne unatkozzon.

Kell tehát házikó, mókuskerék, wc-papír guriga (alagútként), itató (golyós önitató), fogkoptató. Alomként megfelel a faforgács, csutka alom, de örül a szénának is. Soha ne adjunk neki papír zsebkendőt, mert az beleragadhat a pofazacskójába és végül gyulladást eredményezhet.

Papírtörlőt viszont csíkokra vágva tehetünk be a fészek építéshez. Naponta tisztítsuk ki azt a sarkot ahová pisilni jár, vegyük ki a nedves forgácsot, és cseréljük a romlandó ételt is. A teljes almot hetente cseréljük. Nem érzékeli a veszélyt jelentő magasságot; erre nagyon vigyázni kell, mert a magasból való leesés könnyen belső sérüléseket eredményezhet, amibe bele is halhat. Mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról vagy a székről. Mindezek miatt csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlanul maradhat. Ilyen esetben ne háborgassuk.

A szakirodalom szerint az egészséges hörcsögök 3 évig is élhetnek. Ha nem tudjuk, hogy kedvencünk honnan származik, akkor csak másfél-két évre számíthatunk.

Az élettér kialakításánál nagyon kreatívak lehetünk.

Táplálás: A hörcsögnek készített magkeverék megfelel igényeinek. Emellett adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt. Ezeket mindig megmosva és még a héjuktól  is megpucolva kináljuk a kis  kedvencünknek.

Kedvenc zöldségeik a saláta, sárgarépa,  kígyóuborka, cukkini, paradicsom, és a paprika.

A gyümölcsök közül az almát, banánt, barackot, epret cseresznyét szívesen fogyasztják.

Viszont soha ne adjunk déligyümölcsöket, erős paprikát, hagymát és krumplit a keményítőtartalma miatt.

Fogkoptatásra legjobb a száraz kenyér, ami akár egy hónapig is kitart.

Ivóvizét naponta cseréljük, vagy használhatunk golyós önitatót.

Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá. Ha ugyanis megérzi rajta az élelmiszert, akkor esetleg haraphat is, bár ez inkább olyan kóstolgató harapdálás. Ritkán olyan mély a harapás, hogy vérzést okozzon..

Készíthetünk magunk is nekik nassolni valót.